Szukaj na tym blogu

czwartek, 5 listopada 2009

Dla zapracowanych

W jednym z programów kulinarnych zobaczyłem bardzo fajny przepis. Na takie szybkie danie dla zapracowanych. Jest proste jak drut, trudno tu cokolwiek zepsuć. Pod warunkiem, że wykorzystamy przyzwoite półprodukty.

Alora, ingredienti:
1 ser camembert
Ząbek czosnku
Odrobina tymianku lub innych ulubionych ziół
Natka pietruszki (mniej więcej dwie łyżeczki stołowe)
Lampka czerwonego wina
Pieprz

Przyrządzanie
Pokroić wzdłuż ząbek czosnku, zblanszować we wrzątku (przez pięć minut)
Nożem w kilku miejscach nakłuć ser, wcisnąć w dziury kawałki czosnku. Zalać winem, delikatnie naciskając przy tym ser aby wino przeniknęło do głębi.
Posypać camembert tymiankiem i pietruszką, zalać resztą wina. Oprószyć pieprzem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
Ser można podawać z ziemniakami lub bagietką.

2 komentarze:

  1. Fajny i dość prosty przepis. Jakie wino polecasz do tej przekąski?

    pozdrawiam
    Mariusz

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem do tego sera nadaje się większość wytrawnych czerwonych win: od tych bazujących na Cabernet Sauvignon przez Zinfandela i Syrah, na Merlocie kończąc. Ja akurat robiłem tę potrawę mają do dyspozycji włoskie wino, zrobione wyłącznie ze szczepu Sangiovese. I też dobrze wyszło. Myślę, że spokojnie możesz użyć także jakiegoś Carmenere z Nowego Świata :)

    OdpowiedzUsuń